Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

"Alma Libre" στο Φουαγιέ του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών

Συνεχίζοντας τα δρώμενα της υψηλής τέχνης μέσα από τα οποία εχει
καταξιωθεί επι πολλά χρόνια στη συνείδηση του φιλότεχνου κοινού
η SxS Fine Art Coordinators και ο Dr Γιώργος Γουρλάς ετοιμάζουν πυρε τωδώς τη διοργάνωση μιας νέας έκθεσης- παρουσίας της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας με τίτλο "Alma Libre" ("Ελεύθερη Ψυχή") στο φιλόξενο χώρο των Φουαγιέ του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό που θα διαρκέσει από τις 2-9 Οκτωβρίου 2010.
Η έκθεση που συγκέντρωσε μετά από επιλογή από κριτική επιτροπή της οποίας προΐσταται ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς τα εικαστικά επιτεύγματα σύγχρονων αναγνωρισμένων εικαστικών δημιουργών, έχει σκοπό να προσφέρει στους επισκέπτες και τους θεατές της ένα πολύχρωμο παράθυρο ελευθερίας από το γκρίζο που μας επιβάλλεται στις μέρες μας από την καθεκυστία τάξη των πραγμάτων .
Με ιδεολογική πλατφόρμα το γεγονός ότι σε δύσκολους καιρούς η εικαστική Τέχνη και διαπραγμάτευση αποτελούσε πάντα διέξοδο και καταφυγή από το βάρος της καθημερινότητας, δίνοντας πνοές στις ψυχές που αντιδρούν.
Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνει ειδικό αφιέρωμα σε κορυφαίους καλλιτέχνες του 2ου όπως οι Παρθένης,Τσαρούχης,Μόραλης,Βολανά κης,Γαίτης, Λύρας,Λύτρας,Γκίκας .
Συμμετέχουν oι επιφανείς σύγχρονοι δημιουργοί:

ΚΙΚΗ ΚΩΣΤΑΙΝΑ
ΚΟΡΙΝΝΑ
ΕΛΕΝΗ ΚΡΥΣΤΑΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΝΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΥΡΟΥΤΗ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΡΟΥΛΑ PAPPAS - ΤΣΙΩΤΑ
ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
ΑΚΗΣ ΤΟΠΑΛΗΣ
ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΤΣΙΛΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΧΩΡΕΜΗ
.
H εικαστική παρέμβαση τους στο σήμερα είναι εγγύηση για ένα πρωτότυπο εικαστικό happening πολύτιμο σε αναφορές που στόχος του είναι να λειτουργεί και σαν ευρυματική επένδυση.
Τιμώμενος θα είναι ο διαπρεπής και καταξιωμένος δημιουργός Μπότης Θαλασσινός.
Ο Θεωρητικός-Ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει τη έκθεση και συμμετέχει σ αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων στην πολυτελή έκδοση που κυκλοφόρησε με αφορμή το σημαντικό event :
‘’Η ιδεολογικά εντεχνη αύρα των δημιουργών στο συγκεκριμένο εξαί ρετο συμβάν συνυπάρχει παράλληλα με τη απόλυτη τεχνική των ευρυματικών συνθέσεων και ενέχει το μεγαλείο της απόλυτα εμπορικής τέχνης. Με διαστάσεις διείσδυσης η εμπνευση τους χαρακτηρίζει μια ενδιαφέρουσα κλίση προς τα ιδεογράμματα με αποχρώσεις που σημα δεύουν αυτούσια κάθε σημαίνουσα εικόνα και δηλώνουν την ανάπλαση και την αναθεώρηση της φαντασιακής πραγματικότητας.
Οι συλλήψεις στη πορεία γίνονται τοιχογραφία, και μωσαικό αποκαλύψεων από αναρίθμητες σκέψεις και ιδέες. Προσθέτουν όμως την αγνότητα της πρόθεσης στη δύναμη της θέλησης και την οξύτητα της άποψης στην πληρότητα της αμεσότητας. Οι λαμπερές αντιπαραθέσεις της επανατένησης έχουν προνόμιο την αδιάλειπτη χρήση κάποιων πρωτοποριακών μέσων έκφρασης που εντείνουν την υπερβατική αξία κάθε πίνακα ενισχύοντας τον να μορφοποιεί με ιδεαλισμό καταγραφές που με πλήρη ευθύτητα και χωρίς συμπλέγματα προβάλλουν τη σαφήνεια και τη λιτότητα της γραφής. Οι συμβάλοντες σ αυτή τη μαγεία επιλέγουν συνειδητά να εκφράσουν ακόμη ιδεοληψίες με αναφορές σε έννοιες που ενδυναμώνουν και ενισχύουν το κύκλο της performans καθώς προβάλουν το μυστήριο του happening και του all body painting.
Στην απόδοση της επικείμενης προβληματικής αντιδρούν συνειδησιακά εκθέτοντας την πολιτική πράξη και ενσαρκώνουν περίπλοκα αλλά και με σταθερά στοιχεία απέναντι της μια διαρκή παράθεση για την επικράτηση και την επιβολή της διαφοροποίησης από τα υπάρχοντα σημεία μιας ανατομίας από οντότητες και δοχεία πνεύματος με έντονο ωστόσο ύφος. Η ενδιαφέρουσα εικαστική παρέμβαση στους χώρους του Κολλεγίου Αθηνών εναρμονίζει τα ευπρόσδεκτα μαγνητικά πεδία τονίζοντας την πλέον μεγαλειώδη μορφή τους. Με ανεξάντλητες δυνάμεις ανανέωσης και ενατένησης θέτει τις προσωπικές μαρτυρίες κάθε δημιουργού στη δίνη της συντονισμένης ταύτησης .Με δυναμικές χειρονομίες και τεκταινόμενα εξισορροπεί καταβολές στην κυριολεξία καταλυτικές που προσδίδουν ανεξάντλητη ενέργεια και ενάργεια.’’
Στα πλαίσια της λαμπερής εκδήλωσης θα επισκευθούν το Φουαγιέ του Κολεγίου επιφανείς Ελληνες και διεθνείς θεωρητικοί της σύγχρονης τέχνης όπως ο Plamen Bonev,η Katia Velonia-Dardano, η Marian Alex,η Liberty Πολύζου,η Εμυ Βαρουξάκη ,η Ντόρα Ηλιοπούλου-Rogan,o Kυριάκος Βαλαβάνης και άλλοι .
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στη Ελλάδα ένα τόσο μεγαλοπρεπές γεγονός προβάλει τη συγκεκριμένη θεματολογία.
Την εκδήλωση έδειξαν ενδιαφέρον να την καλύψουν 4 ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια , 3 του εξωτερικού καθώς και διεθνή ΜΜΕ
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 2 Οκτωβρίου 2010 στις 7.30μμ και θα
είναι ανοιχτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κολλεγίου.

Στη φωτογραφία ο πίνακας ''Πεφωτισμένη Σύλληψη ''του Λεόντιου Πετμεζά με τον οποίο θα συμμετάσχει στην έκθεση του Κολλεγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...