Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Πίνακες του Θ. Ράλλη και του Ν. Γύζη στου Sotheby's

Δύο αριστουργήματα του 19ου αιώνα έρχονται ξανά στο φως, έπειτα από παραμονή για περισσότερα από 50 χρόνια σε ιδιωτικές συλλογές, καθώς θα παρουσιαστούν στο επερχόμενο «Greek Sale» του Οίκου Sotheby's, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010.

Πρόκειται για τους πίνακες "Μεγάλη Παρασκευή, Ελλάδα" (Le Vendredi-Saint, Grece) του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909) και "Ο Χορός των Νυμφών" (Dance of the Nymphs) του Νικόλαου Γύζη (1842-1901).

Ο πίνακας του Θεόδωρου Ράλλη, που αγοράστηκε το 1935 στο Παρίσι από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη, έχει εκτιμηθεί μεταξύ 345.510 και 575.827 ευρώ. Η "Μεγάλη Παρασκευή" απεικονίζει μια εκκλησία κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Πάσχα, με τέσσερα κορίτσια να δουλεύουν μαζί για να στολίσουν τον Επιτάφιο με λουλούδια, ενώ δύο ιερείς συζητούν. Πρόκειται για ελαιογραφία σε καμβά η οποία χρονολογείται από την εποχή που οι ικανότητες του δημιουργού ως ζωγράφου της καθημερινής ζωής βρίσκονταν στο απόγειό τους.

"Ο Χορός των Νυμφών" του Γύζη προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στη Μεγάλη Βρετανία και έχει εκτιμηθεί μεταξύ 230.321 και 345.510 ευρώ. Με την ελεύθερη χρήση του πινέλου και την αιθέρια ποιότητα, ο συγκεκριμένος πίνακας αντιπροσωπεύει την αλλαγή στην τεχνοτροπία του ζωγράφου από την προγενέστερη ακριβή αναπαράσταση της καθημερινής ζωής στην υιοθέτηση του στυλ των Συμβολιστών που επικράτησε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, ιδιαίτερα στα μυθολογικά και αλληγορικά του θέματα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...