Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Έλενα Ναβροζίδου: «Το πράσινο και το κόκκινο»

Στην πρώτη της εμφάνιση η καινούργια γκαλερί στο Κολωνάκι «Τα μελένια λεμόνια» παρουσιάζει μια ατομική έκθεση της Έλενας Ναβροζίδου με τον τίτλο «Το πράσινο και το κόκκινο». Μια έκθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία μελέτη πάνω στα δύο συμπληρωματικά χρώματα.
Το κόκκινο και το πράσινο είναι δύο χρώματα που όταν λειτουργούν το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργούνε τη μεγαλύτερη αντίθεση, την μεγαλύτερη αντίδραση, τη μεγαλύτερη ένταση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει και η ίδια η καλλιτέχνης αποφάσισε να τοποθετήσει τα γυμνά της μέσα σ αυτήν την αντίθεση διακινδυνεύοντας μέσα σε μία έντονη ατμόσφαιρα τη σύνθεσή τους για να τα αποσυντονίσει και να τα επανα-ισορροπήσει
Η έκθεση της Έλενας Ναβροζίδου αποτελούμενη από ζωγραφική, γλυπτική, κόμικς και αντικείμενα παρουσιάζει μία μπλεγμένη ομάδα γυναικών που σμίγουν μέσα σε φλογερούς χώρους, με τις κλίσεις των κεφαλιών και με τα γυμνά σώματά τους να λάμπουν στις βαριές ατμόσφαιρες. Γυναίκες με ελάχιστα ενδύματα με διαφάνειες και χρυσαφί κοσμήματα μέσα στα μωβ, ινώδη, -σχεδόν μαύρα- κόκκινα, και στα φωσφορίζοντα πράσινα που μουχλιάζουν.
Είναι ο έρωτας, το φως, το χρώμα το ζητούμενο στην τέχνη των καιρών μας; Σε μια κοινωνία που αναμφισβήτητα κινείται σε μια νέο-συντηρητική κατεύθυνση, η ζωγραφική της Έλενας Ναβροζίδου θα μπορούσε να θεωρηθεί μια αντι-σκοταδιστική εικαστική παρέμβαση που αναφέρεται στις τέσσερεις αξίες που ο διαφωτισμός αποθέωσε: Truth, Beauty, Freedom, Love (Ελευθερία, Ομορφιά, Αλήθεια, Έρωτας).

ΤΑ ΜΕΛΕΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ art gallery
25.11 -18.12.2010
opening 20.00μ.μ.
ΕΛΕΝΑ ΝΑΒΡΟΖΙΔΟΥ Το κόκκινο και το πράσινο
ζωγραφική • γλυπτική • κατασκευές • comics

Βουκουρεστίου & Αλεξ. Σούτσου 8
10671 Κολωνάκι, Αθήνα
t. + f.: 210 36 48 138
www.melenialemonia.gr
info@melenialemonia.gr

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
.
Η Έλενα Ναβροζίδου ζει και εργάζεται από το 1987 στην Αθήνα. Προηγήθηκαν σπουδές ζωγραφικής (1976 – 1982) στη Σχολή Καλών Τεχνών του Νανσύ, σκηνογραφίας (1982 – 1984) στην Art – Deco του Παρισιού. Ακολούθησαν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, κόμικς και εγκατάστασης με γλυπτική στο Νανσύ, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέα, Πεκίνο.
Το 1991 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Βουρκαριανή» το βιβλίο με ζωγραφική της σε «Φόντο Κόκκινο». Το 1997 από τις ίδιες εκδόσεις το βιβλίο «Εταιρικοί Διάλογοι». Το 1997 εκδόθηκαν τα δύο βιβλία κόμικς «Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου» και «Ανοιξιάτικη Νύχτα», εκδόσεις Selector που έκανε σε συνεργασία με τον σχεδιαστή κόμικς Κώστα Βιτάλη. Το 2000 από τις εκδόσεις ΤΤΝ Press εκδόθηκε με ζωγραφική της το βιβλίο «Ενθύμιον Θεσσαλονίκης» και η συλλεκτική τράπουλα «Έλενα Ναβροζίδου». Τέλος, το 2005 το βιβλίο «Εικονολατρεία» με ζωγραφική και γλυπτική της.
Από το 1998 εκδίδονται κόμικς της στο περιοδικό «Παρά Πέντε» και «Βαβέλ». Το 2008 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

"…Οι πίνακες έχουν δύναμη, ζουν την εποχή τους, ζουν τους παλιούς μύθους από άλλες εποχές και στέκουν απέναντί μας σαν ιερογλυφικά ενός προσωπικού κόσμου γεμάτου έντονη φαντασία και μορφοπλαστική δύναμη.»
Χάρης Καμπουρίδης - Ιούνιος 1997

"Ειδωλολατρία; Μα στην περίπτωσή μας το είδωλο είναι το σώμα, το δικός της και των άλλων, το ανθρώπινο σώμα φτιαγμένο για να λατρεύεται ολόψυχα. Να ζεις μικρούς θανάτους, πολλούς και συνεχόμενους, σε απόλυτη έκσταση. Να εγκαταλείπεσαι αργά στον μακρύ θάνατο της ζωής και να ξαναγεννιέσαι. Κάθε φορά να γεννάς με αστείρευτη ζωτικότητα νέες ζωές ήδη νεκρές ή τουλάχιστον σίγουρα καταδικασμένες να πεθάνουν και να γεννηθούν πάλι. Εδώ βρίσκεται το κλειδί για να πλησιάσουμε στη φλεγόμενη μυστικιστική τελετή της ιέρειας Έλενας Ναβροζίδου…"
Ferruccio Giromini - Δεκέμβριος 2006

"…Ανάμεσα στις εικόνες των παλαιών και οι εικόνες των συγκαιρινών μας – να διεκδικήσουν τη μαντεψιά μας, τη μαντεψιά ενός ακόμη επικείμενου χαμένου χρόνου, ενός ακόμη λειψού σπαρταρίσματος ανάμεσα σε αισθήσεις και ιδέες, σε κήπο περισυλλογής, σε κήπους απασφαλισμένης πείνας στομάτων για σώματα και το αντίστροφο. Μέχρι να πέσει το πέπλο – κι εμείς να απομείνουμε με τους πειρασμούς.
Η Έλενα Ναβροζίδου είναι μια συγκαιρινή μας που ζωγραφίζει τέτοιους μεταθανάτιους πειρασμούς…"
Θανάσης Τριαρίδης - Σεπτέμβριος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...