Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Εγκαίνια στην Αθήνα της έκθεσης "Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού"

Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης για τους αρχιτέκτονες της Πόλης με Ελληνορθοδόξη καταγωγή προήλθε από την επιθυμία να αναδειχθούν οι τομείς εκείνοι στους οποίους οι Ρωμιοί της Πόλης ασκούσαν εξαιρετική επιρροή και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τo αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και χορηγό το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Περιλαμβάνει, εκτός από την έκθεση, την έκδοση ενός βιβλίου-καταλόγου με επιστημονικά άρθρα δεκατριών Ελλήνων και Τούρκων ερευνητών και καθηγητών αναφορικά με τη συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης. Τα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται σε τρεις γλώσσες, τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά ενώ περιέχει πρόσφατες φωτογραφίες επιφανών κτιρίων καθώς και σχεδίων που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κτισμένου περιβάλλοντος, πολλά δε από τα έργα τους είναι ορατά και ευδιάκριτα ακόμα, διαμορφώνοντας το τοπίο της σημερινής Κωνσταντινούπολης. Οι ίδιοι εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης και της διαμόρφωσης του σημερινού της προσώπου. Τα έργα τους συμπεριλάμβαναν από εμπορικά κέντρα μέχρι πολυκατοικίες, από θρησκευτικούς ναούς μέχρι κοινοτικά κτίρια ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε μία έκθεση τα σημαντικά αυτά έργα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων όπως ο Περικλης Φωτιάδης (Σχολή της Χάλκης, Ζωγρφάφειο Λύκειο), ο Βασίλης Κουρεμένος (Τράπεζα Αθηνών), ο Λύσανδρος Καυτάντζογλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), ο Βασιλάκης Ιωαννίδης (Αγία Τριάδα), ο Κων/νος Κυριακίδης, ο Πάτροκλος Καμπανάκης κ.α. Τα έργα τους τα συναντούμε, μεταξύ άλλων, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, γνωστή σήμερα ως İstiklal caddesi, στο λαϊκό Tarlabaşı, στο εμπορικό Eminönü και Γαλατά, στις γραφικές ακτές του Βοσπόρου και στα όμορφα Πριγκηπόννησα. Τα ονόματά τους, συχνά, τα διακρίνουμε στις γωνίες των κτηρίων, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από πρόσφατες φωτογραφίες των εναπομεινάντων έργων τους και πρωτότυπα σχέδια, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες των ίδιων των αρχιτεκτόνων και βιογραφικά τους.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στις 22 Νοεμβρίου 2010 στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) της Κωνσταντινούπολης. Την εκδήλωση των εγκαινίων προλόγισαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 κ. Şekib Avdagic κ.α. επαινώντας το έργο των συντελεστών και τονίζοντας τη σημαντικότητα του εγχειρήματος.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, η έκθεση μεταφέρθηκε στο χώρο του Ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011 προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Από τον Απρίλιο του 2011 η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της εκτός Τουρκίας με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη. Την 1η Απριλίου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας η έκθεση εγκαινιάστηκε στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΕ/ΚΜ όπου και παρέμεινε μέχρι τις 6 Μαΐου 2011.

Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της μέχρι και σήμερα περισσότερα από 7.500 άτομα έχουν επισκεφθεί την έκθεση σε Τουρκία και Ελλάδα. Η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» θα ανοίξει τις πύλες της στην Αθήνα από τις 30 Μαΐου 2011 και θα παραμείνει έως τις 10 Ιουλίου 2011 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία (Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος). Η μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα πραγματοποιείται με τη σύμπραξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου της Κωνσταντινούπολης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...