Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

«Σχέδιο και Κόσμημα, Μνήμες και Φαντασία»

Με χαρακτηριστικό τους τη διαφάνεια και την πολυχρωμία, τα σχέδια του Γιώργου Φίλιου Ζουμπουλάκη, ενέπνευσαν κοσμήματα που συνδυάζουν τη φαντασία και το μύθο.

Ο αυτοδίδακτος σχεδιαστής συλλέγει και συνδυάζει μνήμες για να επιβλέψει την κατασκευή κοσμημάτων που προσδιορίζονται από εκλεκτικά στοιχεία της φύσης και της ιστορίας της τέχνης. Οι κατασκευές χρησιμοποιούν χρυσό, ρουμπίνι και μπριγιάν αλλά και τοπάζι, τουρμαλίνες, ελεφαντόδοντο, κοράλλι, οπάλιο και μαργαριτάρια. Τα θέματα και μοτίβα εμπνέονται έντονα από την τέχνη του αρχαίου κόσμου, από τους πολιτισμούς της Aνατολής, το κίνημα της Art Nouveau, τις φιγούρες του Henri Matisse.

Κυρίαρχη επιρροή ασκεί τόσο το φυσικό όσο και το μεταφυσικό στοιχείο. Ο κήπος, ο βυθός, οι μορφές των πτηνών και των λουλουδιών αποδίδονται ως εγχάρακτα και ως ένθετα στοιχεία.

Μια περιρρέουσα αίσθηση θρησκευτικότητας εκδηλώνεται με τρόπο πολυδιάστατο – οι μορφές των αγγέλων και του Εσταυρωμένου συνυπάρχουν με εκείνη του Βούδα, παραπέμποντας στο παγκόσμιο πρόσωπο της θρησκείας.

Στον κόσμο του Γιώργου Ζουμπουλάκη τον κύριο λόγο έχει πάντοτε η φαντασία και ο μύθος. Σάτυροι, ολύμπιες θεότητες, μονόκεροι και μαγεμένοι αυλοί ταξιδεύουν τον θεατή πέρα από τα όρια της καθημερινότητας, εκεί όπου δεσπόζει ο ρυθμός, η μορφή και το χρώμα. Η παρουσίαση θα διαρκέσει ως της 30 Ιουνίου στην αίθουσα υποδοχής του Μουσείου στο ισόγειο.

Διάρκεια έκθεσης : 1 έως 30 Ιουνίου

Ωράριο ΜΚΗΛ:
Τρ, Πε, Πα, Σα: 09:00 – 15:00
Τε: 09:00- 21:00
Κυ: 11:00 – 16:00
Δευτέρα : ΚΛΕΙΣΤΟ

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη : Καλλισπέρη 12 , Ακρόπολη
Τηλ: 210 92 21 044 & 210 92 27 260
e-mail: info@lalaounis-jewelrymuseum.gr  www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...