Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ - επιλογές μουσειακών εκθεμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ναύπλιο Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 21 Ιουνίου 2011, ώρα 7.00-10.00 μμ.
στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗ 12, ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Η ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ δύο Μουσείων, με μεράκι και σεβασμό στις διακοσμητικές τέχνες, αποδεικνύεται με την υλοποίηση της νέας περιοδικής έκθεσης με θέμα τα Ιστορικά Κοσμήματα και την Υψηλή Ραπτική του 20ού αιώνα. Η αναγέννηση της ελληνικής χρυσοχοΐας και η διαμόρφωση των συναρπαστικών τάσεων της μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο, παντρεύονται σε έναν εντυπωσιακό διάλογο για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, από τις 21 Ιουνίου, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.
Η επιλογή των αντικειμένων στοιχειοθετεί την αναγνώριση των πιο σημαντικών σύγχρονων μουσειακών συλλογών στην Ελλάδα. Κόσμημα και υψηλή ραπτική παντρεύονται στην έκθεση, όχι για να δείξουν τις νέες τάσεις της μόδας, αλλά για να τιμήσουν την πολιτιστική προσφορά των δύο μουσείων. Εδώ ενθαρρύνεται η θεώρηση της μόδας ως έκφανση του υλικού πολιτισμού, καταρρίπτοντας τις διακρίσεις ανάμεσα στην ‘υψηλή τέχνη’ και την μαζική κουλτούρα, στα ανατολίτικα και δυτικότροπα στοιχεία της μόδας, ενώ οι έννοιες του σύγχρονου και του κλασσικού ταυτίζονται και εναρμονίζονται.
Κοσμήματα από 50 συλλογές σχεδιασμένες από τον Ηλία Λαλαούνη κατά τη διάρκεια της καριέρας του πλαισιώνονται από επιλεγμένα ενδύματα μόδας από τις εκτενείς συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Έργα μεγάλων δημιουργών όπως από τον Mariano Fortuny και τον Paul Poiret, ως την Coco Chanel, τον Γιάννη Τσεκλένη, τον Μarimekko, Desee, τον Issey Miyake, την Kokosalaki, τον Christina Dior, τον Givenchy, συνδυάζονται με τις λαμπερές δημιουργίες του Ηλία Λαλαούνη – κοσμήματα που φορέθηκαν από fashion icons όπως η Elizabeth Taylor και η Jackie Κέννεντυ Ωνάση. Την έκθεση συμπληρώνει πλήθος από αξεσουάρ μόδας από τσάντες και καπέλα ως και οι μπαλαρίνες της Margot Fontaine.
H έκθεση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΜΚΗΛ και θα διαρκέσει ως τον Δεκέμβρη του 2011.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...