Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

"The Pet City Exhibition".

Εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος η ομαδική έκθεση την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, στις 19:00 με τίτλο "The Pet City Exhibition".
"Θέλουμε καλή υγεία. Θέλουμε καθαρό αέρα. Θέλουμε καθαρό νερό. Θέλουμε λίγα ζώα. Θέλουμε πολλά ζώα. Θέλουμε λίγα παιδιά. Θέλουμε λίγα μικρόβια. Θέλουμε επιτήρηση. Ασφάλεια. Θέλουμε όρια. Και θέλουμε και αριθμούς. Επί-ζώντες. Έχετε χρόνο."
"Παρατηρούσα τους τοίχους των σπιτιών- έχει πολύ τζάμι αυτή η πόλη. Με περίεργες ραφές πάνω. Δυσκολεύεσαι να καταλάβεις από τι υλικό είναι. Έχω ξαναπεράσει, λέω, από 'δω. Πηγαίνοντας πού, είναι αδύνατο να θυμηθώ. Συνέχισα να περπατάω. Δεν είχα καθόλου στο νου μου την ώρα. Θα φτάσω στο τέρμα αυτού του δρόμου, λέω. Άκουγα λίγα πράγματα και μακριά. Και δεν έφτασα."
Αποσπάσματα από το θεατρικό έργο "Pet City"
Με έναυσμα τη θεατρική παράσταση με τίτλο "Pet City" της σκηνοθέτιδας Μαίρης Ξανθοπουλίδου που παίχτηκε στο θέατρο Σημείο το Μάιο 2010, μια ομάδα καλλιτεχνών εμπνέεται και δημιουργεί έργα για την έκθεση "The Pet City Exhibition". Το δελτίο τύπου της παράστασης αναφέρει: "Σε μία συνθήκη του μέλλοντος -ένα μέλλον που μπορεί να είναι τόσο κοντινό όσο και η επόμενη μέρα- και σ' έναν τόπο που δεν καθορίζεται, πέντε νέοι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς οξυγόνο, χωρίς άφθονο νερό, με ανακατεργασμένα τρόφιμα και περιορισμένες ελευθερίες και να φροντίζουν να είναι υπάκουοι απέναντι στην καθεστηκυία τάξη, όπως δηλαδή προτιμά κάθε ιδιοκτήτης το κατοικίδιο του. Πόσο μακριά είναι αλήθεια ο πλανήτης μας απ' αυτήν την πραγματικότητα και πώς οι άνθρωποι αντιδρούμε σ' αυτό;"
Ένας τέτοιος κόσμος δε μπορεί πια να χαρακτηριστεί ούτε σουρεαλιστικός, ούτε αληθοφανής παρά μόνο επικίνδυνα πιθανός. Οι διαφορές ανάμεσα σε μια παρόμοια εφιαλτική διαβίωση και σε αυτήν που μπορεί να αποτελεί τη σημερινή, καθημερινή εμπειρία των κατοίκων κάποιων αθηναϊκών περιοχών είναι συχνά τόσο ισχνές που επιβεβαιώνουν ότι αυτό το "μέλλον" συμβαίνει τώρα κάπου δίπλα μας, εδώ. Από τη μια, όταν προτεραιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης γίνεται η ίδια η επιβίωση, το ένστικτο συνενώνει τους πάντες και κάθε είδους ανομοιογένειες εξομοιώνονται. Ταυτόχρονα όμως ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χειρίζονται υπό τέτοιες συνθήκες τα όρια της ανθρώπινης κατάστασης, θέτει ερωτήματα για την ίδια την ανθρώπινη φύση. Η ανθρώπινη ζωή και το φυσικό περιβάλλον που τη φιλοξενεί έχουν μια αλληλένδετη σχέση όπου το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο. Πώς θα μοιάζει άραγε το περιβάλλον στον κόσμο του αυτοματοποιημένου ανθρώπου, αυτού που δρα πια μηχανικά, αφού του στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας σε κάθε κομμάτι της ζωής του; Με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν οι γενεσιουργές δυνάμεις της φύσης μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα διαβίωσης του ανθρώπου; Ποιοι νέοι μύθοι θα δημιουργηθούν για να ερμηνεύσουν το σύγχρονο κύκλο της γέννησης, της καταστροφής και της αναγέννησης, της αιώνιας ανακύκλωσης;
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στην έκθεση "Τhe Pet City Exhibition" θα προσπαθήσουν να δώσουν με τις δημιουργίες τους απαντήσεις και να καταθέσουν καινούριες ερωτήσεις.
Επιμέλεια: Βασιλική Αθηνά Βαγενού, Ιστορικός Τέχνης | Γιώργος Τσεριώνης, Εικαστικός
George Alexandrakis, Φωτογράφος
Blanka Amezkua, Εικαστικός
Alessandra Dimitra, Εικαστικός
Amarildo Topalis, Εικαστικός
Ανδρέας Βουσούρας, Εικαστικός
Δημήτρης Γκιζίνος, Εικαστικός
Έλλη Γρίβα, Εικαστικός
Χριστόφορος Δουλγέρης, Φωτογράφος
Αποστόλης Ζολωτάκης, Εικαστικός
Αντιγόνη Καββαθά, Ζωγράφος
Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Εικαστικός
Ευσεβία Μιχαηλίδου, Εικαστικός
Θανάσης Νεοφώτιστος, Αρχιτέκτων
Μαρία Ξανθοπουλίδου, Σκηνοθέτης
Σωτήρης Παπανικολάου, Φωτογράφος
Βασιλική Σοφρά, Εικαστικός
Βαρβάρα Σπυρούλη, Εικαστικός
Τάσσος Τριανταφύλλου, Εικαστικός
Γιώργος Τσεριώνης, Εικαστικός
Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 9/12/2011 - 7/1/2012
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 17:30 - 21:00 | Σάββατο 11:00 - 15:30
Μελάνυθρος | Χώρος Τέχνης
Ζάππα 4, 11635 Καλλιμάρμαρο
Τ 2103636904
www.melanithros.gr

Γιάννης Κακλαμάνης
Αρχιτέκτων, MsAAD
Μελάνυθρος | Χώρος Τέχνης
Ζάππα 4, 11635 Καλλιμάρμαρο
T +30 2103636904
F +30 2106236976

www.melanithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...