Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Εικαστικός περίπατος στην Κηφισιά

Ένα από τα πιο όμορφα προάστια της Αθήνας αναδύεται μέσα από την ατομική εικαστική έκθεση του Πάβλου Χαμπίδη, με τίτλο «Σχέδια της Κηφισιάς», η οποία εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, τη Δευτέρα 28 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα.
Τα έργα
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, μας ξεναγεί στο εικαστικό τοπίο του Πάβλου Χαμπίδη, σημειώνοντας: «Στην έκθεση, περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 ασπρόμαυρα και επιχρωματισμένα υδατογραφημένα σχέδια, με διαφορετικές απόψεις της Κηφισιάς, που ιχνηλατήθηκαν, επί τόπου, τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια των συχνών εξορμήσεων του ζωγράφου.
Με πενάκι και ευκίνητο βλέμμα, εύγλωττη και πυκνή χρήση της σχεδιαστικής γραμμής και εκλεκτικό, αλλά καίριο στην παρουσία του, χρώμα, ο Πάβλος Χαμπίδης, περιηγητής των πόλεων του κόσμου, ανακαλύπτει τα ιστορικά μνημεία, τα αρχοντικά, αλλά και την καθημερινότητα της Κηφισιάς, απαθανατίζοντας με ευφράδεια τις δημοφιλείς, αλλά και τις συχνά αθέατες καθημερινές όψεις της.
Σκιερά δρομάκια και εκλεκτικιστικά αρχοντικά με ξύλινες στέγες και ανθισμένες γλυσίνες, ένδοξα γραφικά ζαχαροπλαστεία και σύγχρονα δημοφιλή καφέ, ο σταθμός του ηλεκτρικού και το πάρκο, η Βίλα Καζούλη και τα αγέρωχα ιστορικά κτίρια της πλατείας Κεφαλαρίου και των οδών Τατοΐου και Εμμανουήλ Μπενάκη, σηματοδοτούν τον γοητευτικό αστικό ιστό του ιστορικού προαστίου, τα καθημερινά στέκια και τις συνευρέσεις των περιοίκων του.
Η περιήγηση του ζωγράφου στο τοπίο της Κηφισιάς, λιτή, αλλά εξαιρετικά εύγλωττη, συμπυκνώνει με γοητευτική οικονομία τη φυσιογνωμία και τη διαχρονικότητά του».
Ο καλλιτέχνης
Ο Πάβλος Χαμπίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1957. Πραγματοποίησε σπουδές τέχνης και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία, και παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, μελετώντας διαφορετικές τεχνικές. Εργάστηκε ως σκιτσογράφος για τον ημερήσιο σουηδικό τύπο, ενώ, από το 1981 έως το 1984, ταξίδεψε στην Ευρώπη.
Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική από το 1985, μένοντας, δουλεύοντας και εκθέτοντας το έργο του στο Τόκυο, τη Γενεύη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Σχεδίασε εξώφυλλα βιβλίων, εικονογράφησε πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και κινούμενα σχέδια στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες, και έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18 & Γρηγορίου Αυξεντίου – Κηφισιά, τηλ.: 210 8019975. Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 28 Μαΐου έως και το Σάββατο 30 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 19.00, Σάββατο: 11.00 – 15.00, Δευτέρα και Κυριακή: κλειστά.


NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...