Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Πίνακας του Χουάν Μιρό πωλήθηκε για 23,5 εκατομμύρια λίρες!

Σύμφωνα με με τον οίκο δημοπρασιών, η τιμή για τον πίνακα με τίτλο "Ζωγραφιά" ("Το Μπλε Άστρο"), που φιλοτεχνήθηκε το 1927 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης πίνακα του Μιρό των... 16,8 εκατομμυρίων λιρών, που σημειώθηκε στο Λονδίνο στις αρχές του χρόνου, ανακοίνωσε ο οίκος.

Επίσης είναι η υψηλότερη τιμή για έργο τέχνης που έχει πουληθεί φέτος στο Λονδίνο. Η Ελενα Νιούμαν του Sotheby's περιέγραψε τον πίνακα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του καλλιτέχνη.

"Τα έργα του αυτής της περιόδου είναι υπερβολικά σύγχρονα, διαχρονικά και μεγάλης παγκόσμιας αποδοχής, καθιστώντας αυτόν ακριβώς τον τύπο πίνακα ό,τι οι σημερινοί συλλέκτες σε όλο τον κόσμο επιθυμούν διακαώς και προτίθενται να δώσουν μάχη να αποκτήσουν, όπως έγινε και σήμερα το απόγευμα", είπε η Νιούμαν.

Ο Zουάν Μιρό (στα καταλανικά αποδίδεται Ζουάν ή Τζουάν Μιρό, ενώ η ισπανική εκδοχή Χουάν Μιρό είναι λανθασμένη προφορά του ονόματος) (Joan Miró i Ferrá, 20 Απριλίου 1893 – 25 Δεκεμβρίου 1983) ήταν Καταλανός ζωγράφος και γλύπτης και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε το 1893 στην Βαρκελώνη και σε ηλικία 14 ετών φοίτησε στην Εμπορική Σχολή, αν και παράλληλα παρακολουθούσε κρυφά μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα στην Ακαδημία Galí μέχρι το 1915. Το 1920 μετακόμισε στο Παρίσι όπου συμμετείχε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μονμάρτης και γνωρίστηκε αρχικά με το κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα με τους υπερρεαλιστές, κάτω από την επίδραση των οποίων άρχισε να διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο και προσωπικό ύφος στη ζωγραφική του. Ο μεγαλύτερος ίσως θεωρητικός του υπερρεαλισμού και ένα από τα ηγετικά στελέχη του, ο Αντρέ Μπρετόν, αναφερόμενος στον Μιρό δήλωσε πως "είναι ο περισσότερο σουρρεαλιστής από όλους". Το 1921 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ατομική του έκθεση στο Παρίσι, ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα, η πρώτη ατομική του έκθεση στη Νέα Υόρκη.
Το 1926 ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και σε συνεργασία με τον Μαξ Ερνστ σχεδίασε τα κοστούμια και τα σκηνικά για τα Ρώσικα Μπαλέτα Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Το 1955 εγκατέλειψε προσωρινά τη ζωγραφική και αφοσιώθηκε περισσότερο στις γραφικές τέχνες και τα κεραμικά.

Το 1975 δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Ζουάν Μιρό στο Κέντρο Σπουδών Σύγχρονης Τέχνης στη Βαρκελώνη. Ο ίδιος ο Μιρό δώρισε στο ίδρυμα περίπου 5000 σχέδια του.

Πέθανε το 1983 στην πόλη της Μαγιόρκα, σε ηλικία 90 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...