Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ FORUM ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟΥ

Με  ένα ερώτημα  το οποίο  είναι «…νομίζετε πως μόνον τα πουλιά πετούν;»  τιτλοφορεί την ατομική της έκθεση η Rolana Ceckauskaite, Λιθουανή στην καταγωγή, που εγκαινιάζεται στην Chili Art Gallery την Παρασκευή 5  Οκτωβρίου 2012.

Μοιάζει μεταφυσικό ερώτημα μιας και δυνητικά τουλάχιστον, αδυνατούμε να πετάξουμε - με τα μέσα που διαθέτουμε - οι  άνθρωποι. Μόνον μέσα από τα όνειρά μας μπορούμε και βέβαια συναισθηματικά αλλά και νοητικά.

Το έχω συζητήσει και με άλλους και όλοι συμφωνούμε ότι, το να πετάει κανείς στον ύπνο του, είναι μακράν το καλύτερο όνειρο. Όμως εδώ δεν πρόκειται για όνειρο αλλά για ονειρική εικονογραφία με πρόσωπα, όντα και καταστάσεις που είναι πραγματικά. Η καλλιτέχνης διηγείται ιστορίες με χρώμα, με μορφές έντονες μιάς εποχής παγκόσμιας και καθημερινής. Τί προηγείται στα έργα της, το χρώμα ή η μορφή;

Έχει σημασία. Τα ποιητικά στοιχεία της R.Ceckauskaite είναι στοιχειώδη. Έχουν όμως την αναγκαιότητα του στοιχειακού ( στοιχειώδης=αυτός που δίνει στοιχεία, στοιχειακός= σχετικός με τα στοιχεία). Η εξωτερική πραγματικότητα και η εσωτερική αίσθηση της όρασης αλληλομάχονται διαλεκτικά για να αποκαλύψουν καινούργια όρια της ζωγραφικής δυνατότητας.

Με ένα βιογραφικό, από τα πλέον πλούσια που έχω διαβάσει για τόσο νεαρή ηλικία, η Rolana Ceckauskaite μας περιηγεί σε έναν κόσμο που είναι παράξενος και μυστηριώδης αλλά ευχάριστος. Ζωγραφικά έργα και κεραμικά εικονογραφούν ένα περιβάλλον εξπρεσιονιστικό και τόσο έντονο, που μοιάζει με παραληρηματικό. Όμως ο στόχος της παραμένει να προτείνει στο θεατή απολαυστικές «πτήσεις».

Η έκθεσή της θα διαρκέσει έως και τις 27 Οκτωβρίου 2012.

Επιμέλεια  έκθεσης Τζέννυ Τσουμπρή


Chili Art Gallery
Δημοφώντος 13-15
Θησείο 11851, Αθήνα
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»)
Τηλ. 210 7292564 – 6936 755550
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-19.30, Σάββατο 12.00-16.00, Κυριακή κατόπιν ραντεβού.
Web:   www.chiliart.gr
Email: info@chiliart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...