Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

“Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Δάσκαλος”

Τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη Δημοσθένη Κοκκινίδη τιμούν 15 παλιοί μαθητές του από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Δάσκαλοι και οι ίδιοι στις τέσσερις σχολές καλών τεχνών της χώρας, πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν ένα αφιέρωμα στον δάσκαλό τους, μέσα από μία ομαδική έκθεση που φέρει τον τίτλο «Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ο Δάσκαλος». 

Την εικαστική αυτή πρόταση θα έχουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά όσοι βρεθούν στο Μορφωτικό Ίδρυμα  Εθνικής Τραπέζης (Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου). Εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα του  Δημοσθένη Κοκκινίδη, χωρισμένα σε εννέα ενότητες: «Συνοικίες/Προσφυγικά», «Βιετνάμ», «Βία/Πόλεις», «Δικτατορία», «Διαμαρτυρίες», «Θάλασσες», «Μυθολογικοί Συνειρμοί», «Δοκιμασία Υπέρβασης». Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στη σύζυγό του, Πέπη Σβορώνου». Την έκθεση κοσμούν επίσης ζωγραφικά έργα, κατασκευές και βίντεο-εγκαταστάσεις των καλλιτεχνών που μαθήτευσαν κοντά του στην Α.Σ.Κ.Τ.

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ένα χρόνο αργότερα λαμβάνει διετή υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση. Κατά τη δεκαετία του ’60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το ντιζάιν και σχεδιάζει αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά. Το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Διατελεί πρύτανης της Α.Σ.Κ.Τ. την περίοδο 1979-82. Από το 1981 έως το 1983 γίνεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού θεάτρου της Αθήνας. Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και μέλος της εταιρείας σπουδών νεοελληνικού πολιτισμού και γενικής παιδείας. Έχει πραγματοποιήσει συνολικά 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 παρουσιάστηκαν στην Αθήνα.

Η έκθεση «Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ο Δάσκαλος» θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Απριλίου, με ωράρια λειτουργίας: 10 π.μ.- 2 μ.μ. (Τρίτη-Παρασκευή), 6 μ.μ. – 8 μ.μ. (Τετάρτη & Παρασκευή) και 12μ.μ. – 2μ.μ. (Σάββατο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...