Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Δημοπρατούνται έργα ελλήνων εικαστικών με στόχο τη μείωση του εθνικού χρέους

Τριάντα δύο έλληνες καλλιτέχνες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προσφέροντας αφιλοκερδώς τα έργα τους σε μία δημοπρασία με συμβολικό σκοπό την προσφορά των εσόδων για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η οποία άρχισε κύκλο εκδηλώσεων για την Ευρώπη, την κρίση και τις σχέσεις των νέων με την πολιτική και την τέχνη, συγκεντρώθηκαν 32 έργα μερικών από τους σημαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες, τα οποία θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού (24 Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στον μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree» με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. Το «GreeceDebtFree» στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.

Το μήνυμα των καλλιτεχνών

Για την σημασία και τον συμβολισμό της κίνησης των ελλήνων καλλιτεχνών μίλησαν τη Δευτέρα, από το βήμα της εκδήλωσης της «Ελληνογερμανικής Αγωγής», ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στα έργα τέχνης και τους δημιουργούς τους αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας, όπως αυτοί οι καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσέφεραν τα έργα τους» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Για μια «πρωτοβουλία που δίνει λόγο στους νέους» μίλησε ο κ. Σταϊκούρας, που τόνισε παράλληλα ότι έγιναν λάθη και η Ευρώπη άργησε να καταλάβει ότι η κρίση ήταν συστημική και να καταλήξει σε αποφάσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα επιτεύγματα της Ευρώπης ήταν πάντα αποτέλεσμα κρίσεων» και διαβεβαίωσε ότι «σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο και οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο».

«Οι Έλληνες ήταν πάντα εθελοντές μιας ρεαλιστικής ουτοπίας» είπε η κυρία Λαμπράκη Πλάκα. «Η Ελλάδα είναι φως και αισιοδοξία, αυτό αποπνέουν τα έργα των καλλιτεχνών και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα» δήλωσε.

Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει έργο της Όπυς Ζούνη, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2008. Το έργο προσέφερε η οικογένειά της.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, λόγω του συμβολικού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, ενώ και ο οίκος Bonhams που θα κάνει τη δημοπρασία συμμετέχει αφιλοκερδώς.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...