Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Across - Το πέρασμα απέναντι -Tης εικαστικού Μαίρης Χρηστέα


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζει την έκθεση Across της εικαστικού Μαίρης Χρηστέα, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 στις 20:30, στις γκαλερί της (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Ιουνίου 2013.

Το Across, το τελευταίο έργο της καλλιτέχνιδας, είναι μία εγκατάσταση τριών ενοτήτων με ζωγραφικά έργα, προβολές και ήχο, που σηματοδοτεί το πέρασμα απέναντι. Το πέρασμα, όπως αναφέρει η επιμελήτρια Μαρία Μαραγκού «υπαινίσσεται τη μετάβαση από ένα χώρο
ασφυχτικά γεμάτο από ψυχικά θραύσματα, σε ένα χώρο μύθου και οράματος που γίνεται τόπος συνείδησης και υπέρβασης».
Στο έργο της, έννοιες όπως: επαναπροσδιορισμός, γνώση, σκέψη, ευθύνη, τίθενται εκ νέου προς εξέταση, προς αναστοχασμό. Ο χρόνος διευρύνεται, βιώνεται διαφορετικά, και το παρελθόν συνυπάρχει με το παρόν και το μέλλον, φανερώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ισχυρές δομές και καταστάσεις αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν τον άνθρωπο.
Η Μαίρη Χρηστέα μέσα από την ενότητα Across διερωτάται: ‘τι είναι αυτό που σε τούτους τους καιρούς φωτίζει την οικουμενική απουσία αξιών και οράματος;’ Το ερώτημα αυτό αποτελεί το έναυσμα για βαθύτερο προβληματισμό και συζήτηση.

Η Μαίρη Χρηστέα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην Staatliche Hochschule für Bildende Künste στο Βερολίνο (1968-1975). Έχει κάνει οκτώ ατομικές παρουσιάσεις της δουλειάς της και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας Indoors Plus. Η δουλειά της περιλαμβάνει ζωγραφική, βίντεο, κατασκευές, φωτογραφία, και η παρουσίαση του έργου της είναι συνήθως εγκαταστάσεις. Έργα της βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας και σε ιδιωτικές συλλογές.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...