Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Θέλουν να επιστρέψουν τους πίνακες οι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στο Ρότερνταμ

H μητέρα του κατηγορούμενου Ράντου Ντογκάρου, Ολγκα 

Ως αντάλλαγμα ζητούν να γίνει η δίκη στην Ολλανδία


Πρόταση στις εισαγγελικές αρχές να επιστρέψουν τους πίνακες και σε αντάλλαγμα η δίκη τους να μεταφερθεί από τη Ρουμανία στην Ολλανδία υπέβαλαν οι έξι κατηγορούμενοι για τη μεγάλη κλοπή έργων τέχνης από την πινακοθήκη του Ρότερνταμ.

Πρόκειται για έργα των Πικάσο, Μονέ, Ματίς, Γκογκέν, Ντε Χααν και Λούσιαν Φρόιντ που εκλάπησαν από την Kunsthal του Ρότερνταμ τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου του 2012. Η αξία τους υπολογίζεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση των έξι κατηγορουμένων -ο ένας δικάζεται ερήμην καθώς καταζητείται- υποβλήθηκε την Τρίτη, στην έναρξη της δίκης και λίγο πριν δοθεί αναβολή για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το BBC, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ανέφερε πως ο εντολέας του προτίθεται να επιστρέψει πέντε από τα επτά κλεμμένα έργα τέχνης.

Μία άλλη δικηγόρος υποστήριξε ότι «είναι πολύ πιθανό τα έργα να είναι άθικτα». «Ο πελάτης μου προτίθεται να τα παραδώσει στις αρχές της Ολλανδίας. Σε αντάλλαγμα, ζητούν να δικαστούν εκεί» είπε.

Οι κατηγορούμενοι προσδοκούν να γίνει δεκτό το αίτημά τους καθώς οι ποινές που ορίζει το ολλανδικό Δίκαιο για τις διακεκριμένες κλοπές είναι ελαφρύτερες από τις ποινές που προβλέπονται στη ρουμανική νομοθεσία.

Οι αρχές από την πλευρά τους εκφράζουν φόβους ότι τα έργα έχουν καταστραφεί. Οι φόβοι τους βασίζονται στα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο σπίτι της μητέρας του βασικού κατηγορούμενου, του Ράντου Ντογκάρου, η οποία δικάζεται με την κατηγορία της συνέργειας.

Οι στάχτες που βρέθηκαν στο σπίτι της περιείχαν υπολείμματα από τρεις πίνακες ζωγραφισμένους με λάδι και στερεωμένους στις κορνίζες τους με καρφιά που χρονολογούνται πριν από το τέλος του 19ου αιώνα.

Η Ολγκα Ντογκάρου είχε καταθέσει ότι έκαψε τους πίνακες στον φούρνο του σπιτιού της. Στη συνέχεια ανασκεύασε την κατάθεσή της.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...