Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Κέρκυρα: Έκθεση ζωγραφικής Γιώργου Μικάλεφ

Μια έκθεση ζωγραφικής διαφορετική από τις συνηθισμένες, με έργα ενός νέου, πολλά υποσχόμενου σύμφωνα με τους ομότεχνούς του, Κερκυραίου εικαστικού καλλιτέχνη, του Γιώργου Μικάλεφ, εγκαινιάζει την Τετάρτη 21 Αυγούστου η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη στο νησί των Φαιάκων.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του νεαρού ζωγράφου (1985, Κέρκυρα) και, όπως αναφέρει η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, τα έργα του «είναι κυρίως αφηγηματικά. Μας παρουσιάζουν ιστορίες και καταστάσεις ανάμεικτες με συναισθήματα, σε μια προσπάθεια να ξεδιπλωθεί το μυαλό του δημιουργού πάνω σε μια επιφάνεια. Η επιφάνεια αυτή άλλοτε είναι χαρτόνι και άλλοτε καμβάς ή ξύλο. Χρησιμοποιούνται λάδια, ακρυλικά, μαρκαδόροι και μελάνια, που τις περισσότερες φορές συνδυάζονται μεταξύ τους. Πολλές φορές άλλωστε η υλοποίηση της αρχικής ιδέας απαιτεί αντικείμενα να βρίσκονται καρφωμένα, κολλημένα ή βιδωμένα πάνω στα έργα του».

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Μια διπολική διαταραχή των χρωμάτων», θα εγκαινιαστεί στις οκτώ το βράδυ στην έδρα της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης στην πόλη της Κέρκυρας και αναμένεται με ενδιαφέρον από την τοπική εικαστική καλλιτεχνική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ζωγράφο και εκ των δημιουργών της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης (ΕΚΕ) Παναγιώτη Μαυρόπουλο, «ο ζωγραφικός κόσμος του Γιώργου Μικάλεφ δεν είναι ανώδυνος, ούτε φτιαγμένος για ανυποψίαστους ή δήθεν φιλότεχνους. Η ζωγραφική του είναι εκ βαθέων και απευθύνεται σε τσακισμένους και αληθινά ευαίσθητους ανθρώπους. Οι εικόνες του, που μπορεί να θεωρηθούν από κάποιους αλλοπρόσαλλες και εφιαλτικές, σκοπό έχουν να μας καθάρουν από βρόμικες σκέψεις και να ξαναρυθμίσουν τον απορρυθμισμένο συναισθηματικό μας κόσμο. Τα θέματά του είναι οδυνηρά αιχμηρά και τρυπούν μυαλά και καρδιές. Οι ζωγραφιές του κραυγάζουν, καταγγέλλουν και καταμαρτυρούν, όσο για την τεχνική του και αυτή είναι γνήσια, ανεπιτήδευτη, αυθόρμητη, σχεδόν πρωτόγονη».

Ο ίδιος ο Γ. Μικάλεφ αναφέρει ότι στις ενδεχομένως «ανώριμες» ή και «μακάβριες» για κάποιους σκηνές, που αποτυπώνει σε διάφορες επιφάνειες, άλλοι θα βρουν «την αγάπη και τη νοσταλγία της παιδικής αθωότητας που χάθηκε στα αζήτητα. Οι περισσότερες από αυτές τις σκηνές είναι βιώματα, είναι συναισθήματα, είναι αποτυπώματα μιας ζωής που τρέχει, αποτελούν κομμάτια ψυχής».

Εξάλλου, η επιμελήτρια της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης Βασιλική Πάντου επισημαίνει ότι «ο πάντα σεμνός ζωγράφος Γιώργος Μικάλεφ εργάστηκε ακατάπαυτα με τα χρώματα και τα πινέλα του για να μας παρουσιάσει, στην πρώτη του ατομική έκθεση, μικρές ιστορίες. Ιστορίες που άλλοτε σου φέρνουν θλίψη και άλλοτε γαλήνη, ηρεμία των χρόνων της παιδικής αθωότητας, της αγνής και ανέμελης ζωής, μέσα από μιαν αληθινή διπολική διαταραχή των χρωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...