Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ο μεγάλος Γερμανός καλλιτέχνης Martin Kippenberger στην Αθήνα

Την επόμενη Τρίτη 9 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση του μεγάλου Γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger, με την υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ με τίτλο «A Cry For Freedom».


Ο ΝΕΟΝ έχει την τιμή να παρουσιάσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το έργο του Γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger, με έργα από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και το Estate Martin Kippenberger, Galerie Gisela Capitain, Cologne.

Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο κ. Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, Ιστορικός Τέχνης.

"Είμαι 50 ετών και έχω ζήσει πάντα ελεύθερος. Θέλω να τελειώσω τη ζωή μου ελεύθερος. Όταν φύγω απ’αυτόν τον κόσμο, θέλω να πουν αυτό για μένα: δεν ανήκε σε καμία σχολή, σε καμία θρησκεία, σε κανένα οργανισμό, σε καμία ακαδημία, και προπάντων σε καμία ιδεολογία εκτός από την ιδεολογία της Ελευθερίας". *

Η Ιστορία της Τέχνης μπορεί να ερμηνευθεί ως μία διαρκής διεύρυνση των συνόρων του ορισμού του έργου τέχνης, προς την κατεύθυνση πιο απελευθερωμένης καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Ο Martin Kιppenberger κατέστρωσε μία ιδιαίτερα αιχμηρή επίθεση εναντίον αυτών των ορίων. Η δύναμή της μεγεθύνθηκε από τη μεθοδική και εσωτερικά εγγενή ανάγκη του να εκφράσει τον πόθο του για προσωπική ελευθερία μέσα στην καλλιτεχνική του δημιουργία, συγκεράζοντας έτσι τη ζωή του και το καλλιτεχνικό του έργο σ’ ένα συνεπές και συνεχές Gesamtkunstwerk (Καθολικό Έργο Τέχνης). Ακολούθησε μόνο Έναν Κανόνα: Πάντα παραβίαζε τους Κανόνες! Με γενναιότητα πλοηγήθηκε σ’ αχαρτογράφητα νερά ανεξερεύνητων πεδίων ελευθερίας, μία επικίνδυνη αποστολή η οποία του κόστισε τον πρώιμο θάνατό του στην ηλικία των 44 ετών. Εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να ακολουθήσει το ταξίδι του αυτό και να φωτίσει την πολύπλευρη τακτική του με την οποία πάντα ρηξικέλευθα παραβίαζε τους Κανόνες.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...