Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

Αφανή σημειώματα σε μια ακίνητη χορογραφία

Έκθεση της εικαστικού Σ. Ντούτσουλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα


Συγκαλώντας μια φθινοπωρινή σύναξη κορυφαίων χορού από διαφορετικές παραστάσεις της ανθρώπινης περιπέτειας, μια ζωγραφική αφήγηση τούς ξαναδίνει τον λόγο με το δικό της ιδιόρρυθμα προσωπικό ύφος.

Δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει και να γνωρίσει τον προσωπικό της μαγικό κόσμο, η εικαστικός Σταματίνα Ντούτσουλη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση, με τίτλο «Αφαία σημειώματα», η οποία παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, και θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου.

Η έκθεση έχει αναδρομική μορφή, επιτρέποντας μια σφαιρική διείσδυση στο έργο της Σταματίνας Ντούτσουλη, και την επιμέλεια της έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος και επιστημονική σύμβουλος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα, Ελίζα Γερολυμάτου, η οποία μας επισημαίνει ότι πολλά και διαφορετικά υλικά ενώνονται με τρόπο μοναδικό οδηγώντας μας - μέσα από τον αισθαντικό κόσμο της καλλιτέχνιδας - στο  πολύχρωμο, ατμοσφαιρικό, συχνά σκοτεινό και μυστηριώδες, βιωματικό ταξίδι της.

Με τους θεατές να έχουν φύγει από καιρό

«Πολλά και διαφορετικά υλικά ενώνονται με τρόπο μοναδικό οδηγώντας μας στο πολύχρωμο, ατμοσφαιρικό, συχνά σκοτεινό και μυστηριώδες, βιωματικό ταξίδι της εικαστικού» αναφέρει η Ελίζα Γερολυμάτου.

«Η ζωγράφος μιλάει την κοινή γλώσσα των χρωμάτων και του σχεδίου,  για να “πει” τη δική της προσωπική παρουσία, τη δική της σχέση με τον κόσμο, τους ανθρώπους, τα πράγματα. Η ομορφιά που γεννάει είναι ζωγραφική, “γράφει τη ζωή”, τη ζωή ως σχέση, και μας παίρνει μαζί της, μας κάνει κοινωνούς της σχέσης της με τη ζωή» σημειώνει σε κείμενο του ο Χρήστος Γιανναράς.

Και ο Χ. Καφτεράνης συμπληρώνει: «...Κορυφαίοι χορού - κορυφαίες κατά το πλείστον - από διαφορετικές παραστάσεις, ξεχασμένοι / ξεχασμένες πάνω στη σκηνή. Σε άδειο θέατρο, με τους θεατές να έχουν από καιρό φύγει, προσπαθούν να επαναλάβουν, για να ακουστεί αυτό που σκέπασαν τα ηλεκτρονικά χειροκροτήματα και η τηλεοπτική φωνασκία.

Δε μιλούν. Αργά, σχεδόν νωχελικά νομίζεις, προχωρούν κατά μόνας σε μια ακίνητη χορογραφία και αφήνουν στο δάπεδο, στο κέντρο της σκηνής, σημειώματα αφανή. Αφαία σημειώματα. Σκύβοντας, δε βρίσκεις τίποτα. Μόνο αν σηκώσεις τα μάτια σου και κοιτάξεις μέσα στα μάτια τους, θα δεις στα τραβηγμένα τους πρόσωπα ή στα πρόσωπα μάσκες αποτυπωμένο το μήνυμα στην τρέχουσα ιερογλυφική. Από δω κι από κει, μια στο τόσο, εικόνες – συνθέσεις, κρεμασμένες στους τοίχους, σαν παρμένες από παλιά  παράξενα περιοδικά».

Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Ι. Κοκκώνη 15 - Ψυχικό, τηλ.: 210 6717097. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 - 18:00, Τετάρτη: 13:00 - 20:00.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...