Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

Εκθεσιακό οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο

Το πρόβατο και ο καθρέφτης, Νίκος Αγγελίδης.

 Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»


Μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικές κατασκευές, μια «βουκολική» έκθεση παρουσιάζει πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου, από τη μυθολογία, τους συμβολισμούς, μέχρι και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης «Το πρόβατο - Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη», η οποία διοργανώνεται από το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη και συντονισμό της αρχιτέκτονα Φούλης Παπαγεωργίου.

Η έκθεση αποτελεί μια από τις 7 θεματικές εκθέσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CAΝEPAL – «Η ευρωπαϊκή κληρονομιά της αιγοπροβατοτροφίας και του ποιμενικού βίου», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεχωριστές ενότητες, με βάση τα δομικά υλικά

Τρόικα, Θεόδωρος Παπαγιάννης.
Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να ανακαλύψουν τη χρήση των υλικών, τη λειτουργία των χώρων και την ένταξη των παραδοσιακών ποιμενικών κτισμάτων στο τοπίο, την ανακύκλωση των νέων υλικών σε σύγχρονες κατασκευές (φράχτες, στάνες, μαντριά και βιοτεχνικές μονάδες), καθώς και την εφευρετικότητα των βοσκών, μέσα από «έξυπνες λύσεις», πάνω σε θέματα υποδομής και μόνωσης, τόσο στις μόνιμες, όσο και στις προσωρινές αρχιτεκτονικές κατασκευές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ποιμενικής αρχιτεκτονικής αναδεικνύονται μέσα από την παράδοση των Σαρακατσάνων και άλλων νομαδικών φυλών από τις χώρες της Ευρώπης, από τα πετρόκτιστα και τα ξύλινα σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και νότου και μέσα από τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές μονάδες παραγωγής, που σχετίζονται με την εκτροφή του προβάτου και των προϊόντων του (μαλλί, δέρμα, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από αντικείμενα, φωτογραφίες και slideshow, ενώ η έκθεση οργανώνεται σε ενότητες, με βάση τα δομικά υλικά των κατασκευών: άχυρο, χόρτο, ξύλο, πέτρα, μέταλλο και ανακυκλωμένα υλικά. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται μια αυθεντική σαρακατσάνικη σκηνή των αρχών του 20ου αιώνα, μία παραδοσιακή τροχήλατη ποιμενική καμπίνα από τη Βουλγαρία και μία χορτοκαλύβα από την Ουγγαρία. Παράλληλα, τα αντικείμενα και το εποπτικό υλικό «συνομιλούν» με έργα τέχνης, που έχουν αντλήσει έμπνευση από τις ποιμενικές εγκαταστάσεις και τα υλικά τους.

Αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη

Ένα Πρόβατο που το Κούρευαν, Μανώλης Χάρος.
Σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης, αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη, εκτίθενται έργα τέχνης, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από τον ποιμενικό βίο και τους συμβολισμούς που αποδίδονται στον αμνό και τον ποιμένα, μέσα από θέματα της μυθολογίας, της λατρευτικής ζωής και της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γνωστών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οργανώνονται σε δυο μεγάλες ενότητες: έργα που εμπνέονται από τους συμβολισμούς (καλός ποιμένας, αθωότητα, θυσία, μαύρο πρόβατο κ.ά.) και έργα που εμπνέονται από παράγωγα του προβάτου, όπως μαλλί ή δέρμα, τα οποία και χρησιμοποιούν.

Επιπλέον, με τη χρήση QR codes, κρυμμένα μηνύματα, γρίφοι που ψάχνουν να βρουν τη λύση τους και άλλες πολλές εκπλήξεις περιμένουν να ανακαλυφθούν από τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της έκθεσης και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι, ειδικά σχεδιασμένο για να παίζεται με τη χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone).

Οι καλλιτέχνες


Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ναταλία Μελά, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Αφροδίτη Λίτη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Μιχάλης Κατζουράκης, Μανώλης Χάρος, Νίκος Αγγελίδης, Στάθης Βατανίδης, Γιάννης Καστρίτσης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αντρέας Κοντέλλης, Κορνήλιος Γραμμένος, Ελένη Τζάτζαλος, Μάριος Ελευθεριάδης, Δήμητρα Σιατερλή, Γιώργος Τσεριώνης, Κωστής Μουδάτσος, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Απόστολος Χαντζαράς, Απόστολος Ζολωτάκης, Κέλλυ Αθανασιάδου, Ηλίας Πούλος, Πάβλος Χαμπίδης, Ειρήνη Κανά, Έλενα Παυλοπούλου, Έλενα Ακύλα, Έλενα Παπαδημητρίου, Ιωάννα Καφίδα, Βασίλης Παπανικολάου, Μάγδα Ταμμάμ, Μαρίνα Σιούτη, Κλεώνη Μανουσάκη, Γιώργος Γιώτσας, Ζαχαρή Σμέρου, Αντιγόνη Μανωλίδου, Ντίμη Μπιτσάκου, Ελένη Κρίκκη, Μαρία Ταγκάλου, Αίγλη Πέττα, Διονύσης Πρωτόγερος, Έφη Σούτογλου, Teodor Lihov - Emil Bachiyski - Martin Yordanov - Iotoff (Βουλγαρία), Janusz Szpyt (Πολωνία), Lászlό Kovács (Ουγγαρία), Koidu Laur (Εσθονία). Με φωτογραφικό υλικό συμμετέχουν οι: Γιώργος Τριανταφύλλου, Ναταλία Τσουκαλά, Νικόλας Μαστροπαύλος, Βελισσάριος Βουτσάς και Κλαίρη Μουσταφέλλου.

Ημερίδα πολιτιστικής κληρονομιάς

Την ημέρα των εγκαινίων, από τις 10.30 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Προβολών, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Πολιτιστική κληρονομιά του ποιμενικού βίου: Αρχιτεκτονική και τέχνη», με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 212 2540300. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Πέμπτη, 9:00 - 1:30, Παρασκευή: 9:00 - 20:00, Σάββατο: 11:00 - 16:00, Κυριακή: 10:00 - 18:00. Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, η είσοδος είναι ελεύθερη για την έκθεση και την ημερίδα, με δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210 7525660, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...