Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του περασμένου αιώνα δημοπραττείται από τον οίκο Bonham's στο Λονδίνο

To έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Προσευχή στο Όρος των Ελαιών» θα βρεθεί προς πώληση στη δημοπρασία Greek Sale στον οίκο Bonhams στο Λονδίνο.

Η αρχική τιμή εκτίμησης του έργου, που δημιουργήθηκε το 1930, κυμαίνεται μεταξύ 360.000 - 600,000 ευρώ και η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 9 Απριλίου 2013.

Ο Παρθένης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στην σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Αρχικά, οι σπουδές του στην Βιέννη και η μουσική του παιδεία, τον έφεραν κοντά στον γερμανικό συμβολισμό και στον πρώιμο γερμανικό εξπρεσιονισμό.

Αργότερα, η επαφή του με τον μεταϊμπρεσιονισμό στο Παρίσι και η βαθιά γνώση της βυζαντινής αγιογραφίας τον ώθησαν προς την διαμόρφωση ενός τελείως προσωπικού ύφους, όπου μέσα σε λαμπερά και εξαϋλωμένα χρώματα παρουσιάζεται μια εξιδανικευμένη Ελλάδα. Η «ελληνικότητα» των έργων του, και η επίδραση του έργου στις κατοπινές γενεές Ελλήνων ζωγράφων τον κατατάσσει στους προδρόμους και διαμορφωτές της «Γενιάς του '30».

Έργα του Παρθένη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του κοινού για έργα του ζωγράφου έχει αναζωπυρωθεί και πίνακές του πωλήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές σε διεθνείς δημοπρασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...