Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ενδιάμεσοι Τόποι - Ειρήνη Ολυμπίου

Ατομική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας "Ενδιάμεσοι Τόποι" της Ειρήνης Ολυμπίου από 1- 24 Νοεμβρίου 2010
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση με ζωγραφικά και φωτογραφικά έργα της Ειρήνης Ολυμπίου, απόφοιτης του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και μεταπτυχιακής φοιτήτριας στο μεταπτυχιακό τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση στα εικαστικά.
Οι εικόνες της πραγματεύονται το άυλο και ταλαντεύονται ανάμεσα στον χώρο και τη μνήμη. Βασική της θεματογραφία αποτελεί η πόλη και οι απλοί, καθημερινοί τόποι της. Τέτοιοι τόποι συνδέουν μνήμες και χρόνους, αφού εκεί συμβαίνουν διαφορετικές δράσεις τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν. Το γεγονός ότι αυτοί οι τόποι επαναλαμβάνονται, δημιουργούν την αναφορά μας στην πόλη και τελικά γίνονται τα στοιχεία που τη χτίζουν και που δημιουργούν την εικόνα της. Στη διάρκεια του χρόνου που αντιλαμβάνεται κανείς στην καθημερινότητά του, ο καθένας έχει τη δική του χωρική εμπειρία της πόλης και, μέσα από τις δράσεις του, κάνει τους τόπους χώρους, οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται αναφορά και φέρουν τη μνήμη αυτής της εμπειρίας.

“Η Ειρήνη Ολυμπίου, τόσο στις φωτογραφίες της, όσο και στα ζωγραφικά της έργα, ξεκινά από το δίπολο της οργανωτικής συνθήκης και της οργανικής κατάστασης, δημιουργώντας "υποθέσεις" μορφοποιητικών συνθέσεων, μέσα από την δυναμική της μεταβλητότητας και των απροσδόκητων συσχετισμών που αυτές ορίζουν. Θα λέγαμε, πως οι δικές της "πολιτείες", που είναι αταύτιστες και αποχαρακτηρισμένες, επικεντρώνονται στην ανάδειξη ομοιοτήτων και διαφορών, όπως επίσης αναλογιών και αντιστοιχιών ανάμεσα στον δομικό "ιστό" μιας ζωγραφικής ή φωτογραφικής σύνθεσης και στον απεικαστικό "ιστό" μιας ουτοπικής πολεοδομίας.”

Αθηνά Σχινά
Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...