Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η εικαστικός Διοχάντη εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας

Η εικαστικός Διοχάντη, επελέγη ομόφωνα από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 54η Μπιενάλε Βενετίας (4 Ιουνίου- 27 Νοεμβρίου 2011).

Η θεματική της φετεινήςΜπιενάλε είναι κατά την διευθύντρια Μπίτσε Κούριγκερ, η ΙllUΜΙnazioni -IllUMInations, συνδέοντας μεταφορικά την έννοια του φωτός και των εθνών.

Το έργο της Ελληνίδας εικαστικού θα φιλοτεχνηθεί in situ (επί τόπου), και θα ενοποιεί το εξωτερικό με το εσωτερικό περιβάλλον του ελληνικού περιπτέρου, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, «δημιουργώντας με απόλυτα λιτό τρόπο μια διαδρομή στο χώρο μέσα από φωτεινές και σκοτεινές «στιγμές» που θα σκιαγραφούν την ιστορία της Βενετίας και των Εθνών που πέρασαν από αυτήν. Πρωταρχικό ρόλο στο έργο της Διοχάντη παίζουν τα υλικά τα οποία φέρουν ψήγματα της μνήμης, ο ήχος και το φως».

Η επιβλητική εικαστική παρέμβαση της 66χρονης ζωγράφου και γλύπτριας Διοχάντη, στο παλιό ελαιουργείο της Ελευσίνας, στα «Αισχύλεια 2010» ήταν ενδεικτική της έρευνας στην δουλειά της, για την οποία όπως λέει η ίδια, «βασίζεται στην αναδημιουργία του περιβάλλοντος, μέσα από τις σχέσεις χώρου- χρόνου, με έργα που δημιουργεί ειδικά για τον δεδομένο χώρο και τη συγκεκριμένη στιγμή».

Η καλλιτεχνική πρόταση της ελληνικής συμμετοχής στη φετεινή Μπιενάλε, έγινε από την τεχνοκριτικό Μαρία Μαραγκού και επελέγη, ομόφωνα, ανάμεσα σε 18 ατομικές και ομαδικές συνολικά υποψηφιότητες από αρμόδια ad hoc γνωμοδοτική επιτροπή του ΥΠ.ΠΟ.Τ., την οποία αποτελούσαν οι κ.κ. Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Νίκος Ξυδάκης, τεχνοκριτικός και αρχισυντάκτης της εφημ. Καθημερινή και Γιώργος Χατζημιχάλης, εικαστικός.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...