Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

«Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade: Picasso, Matisse, Mirό, Le Corbusier κ.ά.»

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade: Picasso, Matisse, Mirό, Le Corbusier κ.ά.». 

350 έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade (1897-1983), που συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτώων αντικειμένων του Μουσείου εν όψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου-Βιβλιοθήκης του Ελληνα κοσμοπολίτη, στη Βαρειά Μυτιλήνης.

Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Teriade για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943-1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αι.: ο Τεριάντ πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία, από το εξώφυλλο ώς την τελευταία σελίδα. Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σημαντικότερες καλλιτεχνικές τάσεις του 20ού αι. μέσα από έργα που φιλοτέχνησαν οι Mirό, Picasso, Matisse, Leger, Chagall, Le Corbusier, Giacometti, Rouault, Bonnard, Laurence, Gris, Gromaire, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες που συμμετείχαν στην εξαιρετική για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο του 20ού αι. προσπάθεια του Τεριάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την απόψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...